MENÜ

Természetes Egészség

Eszünk, de nem táplálkozunk !

 

 


Azt mondják, hogy a mai kor embere már nem tud egészséges élni, táplálkozni.

Miért nem?

 

A fogyasztói társadalomban, melyben mi is élünk, bőven akad mindenből, csak éppen az egészséges dolgokból van hiány.

Felgyorsult az élelmiszerek „gyártása”: már nem termesztünk, hanem gyártunk.

A húsételekben, zöldségekben, gyümölcsökben ötször kevesebb a vitamin és az ásványi anyag, mint korábban, viszont a felszívódó növényvédőszerek, tápoldatok, mesterséges ízfokozók, színezékek, állományjavítók, tartósítószerek a tízszeresére nőttek. Emiatt a szervezetünk elsavasodik, elmérgeződik, és egy idő után már nem, vagy csak alig lesz képes felvenni a harcot a nem kívánatos problémákkal, betegségekkel.

 

Több élelmi rostot kellene fogyasztanunk, és kevesebb finomított kristálycukrot. Az élelmi rostok ugyanis nagyon hasznosak a bélrendszerünknek.

Van egy régi mondás, miszerint ha jól bánunk a beleinkkel, azok is jól bánnak velünk. Ez is bizonyítja, hogy már őseink is tudták, nem mindegy: mit eszünk.


 


Másik fontos tényező a víz.

Ügyeljünk a megfelelő folyadék bevitelére: napi 2-2,5 liter vizet fogyasszunk el. A hangsúlyt ne csak a mennyiségre, hanem a tiszta vízre is helyezzük.

 

Testünk több mint 60 százaléka víz. Élettani fontosságát jól érzékelteti, hogy milyen magas arányban tartalmazza szervezetünk. A vér 92 százaléka, az agy 75 százaléka, az izmok 75 százaléka víz. Ezen kívül sejtjeink túlnyomó többségét ugyancsak víz alkotja.

Ezen arányszámok alapján érthető, hogy a víz nem csupán alapanyag, hanem egy nagyon érzékenyen beállított egyensúly, a vízháztartás kulcsszereplője szervezetünkben.

 

Az egészségmegőrzéshez nem elegendő a megfelelő tápanyagot bejuttatni a szervezetbe, gondoskodni kell arról is, hogy az eljusson a szerveinkhez. Ebben a folyamatban meghatározó szerepet játszik a víz, ugyanis a nyál, az emésztőnedvek, a vér, a vizelet, vagyis az összes testnedv bázisa és oldószere a víz. Így szállítóeszközként részt vesz az összes anyagcsere folyamatban.

 Mindezek tükrében beláthatjuk: bármit is eszünk, vagy iszunk, semmi sem működik jól, ha nincs meg a napi 2-2,5 liter tiszta víz!

 

Asztali nézet